Novela zákona v platnosti

27. 02. 2014
1) § 1 ods. 2 bol doplnený novou výnimkou, ktorá sa týka zákaziek súvisiacich s opatreniami spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov. Malo by ísť o zvýhodnenie pre slovenských pestovateľov aby mohli zjednodušene čerpať prostriedky z fondov EÚ.

2) Pre podlimitné zákazky a zákazky podľa § 9 ods.9 pribudlo niekoľko výnimiek zo zákona pre umelecko – folklórne činnosti, ako sú napr. tvorba, výroba, oprava alebo údržba scénických kostýmov, scénických diel, expozícií, výstav....

3) Osoby podľa § 7 ods. 2 zákona budú mocť postupovať poľa § 9 ods. 9.

4) Zákazky podľa §9 ods. 9 sa budú pravidelne štvrťročne zverejňovať v profile v súhrnnej správe. Zároveň vypadáva povinnosť zverejňovať zadávanie zákazky tri dni pred zadaním, verejní obstarávatelia teda môžu použiť tri výzvy a na konci štvrťroka zverejniž v profile tabuľku.

5) V § 46 pribudol nový dôvod zrušenia postupu zadávania zákazky ak sa v priebehu postupu verejného obstarávania vyskytli dôvody hodné osobitného zreteľa (spočívajúce najmä v porušení zákona verejným obstarávateľom), pre ktoré nemožno od verejného obstarávateľa požadovať, aby vo verejnom obstarávaní pokračoval.

6) Vypúšťa sa veta "Ministerstvo vnútra je povinné zriadiť elektronické trhovisko do 1. júla 2014". Takže jeho spustenie sa odkladá na neurčito.

7) Dochádza k úprave a oprave podlimitných zákaziek bez použitia elektronického trhoviska
– zavádza sa povinné zverejňovanie v profile obdobne ako v prípade nadlimitných zákaziek,
- elektronické aukcie sa stávajú aukciami podľa § 43 a otváranie ponúk v prípade anonymnej elektronickej aukcie bude bez účasti uchádzačov

8) Zavádza sa zverejňovanie oznámení o uzavretí zmluvy a rámcovej dohody vo vestníku aj pri podlimitných zákazkách.

9) V § 136 ods.9 boli zmenené písm. b) a e), po novom sa neposielajú oznámení o vylúčení všetkým uchádzačom a záujemcom, ale iba vylúčeným a oznámenie o vyhodnotení iba hodnoteným.


« Späť na všetky články